MORD I HAVANNA

Jun 23rd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Mord i HavannaAv Jan Mårtensson
Wahström & Widstrand 2010

Boken börjar 1959 när Fidel Castro har fördrivit Batista och en maffialedare ska försöka komma tillbaka till USA och sitter och väntar på transport på Hotel Nacional. Inledningen hänger naturligtvis ihop med resten av storyn.

Johan Homans gamla pianolärarinna har dött och han går på begravningen. Där träffar han diverse släktingar till den avlidna damen, som tydligen har haft ett stort arv att vänta från USA. Originaltestamentet är dock försvunnet och kvar finns bara en ej underskriven kopia.

Homan får följa med sin käresta, polisen Francine, til Kuba, och på Kuba mördas en person som haft mycket goda förbindelser med pianolärarinnan. Kuba behandlas på tio sidor i boken,

Homan blir misstänkt för mordet och insatt i fängelse, en mycket obehaglig upplevelse. Han släpps dock ut eftere att det ryckts i några trådar, och han åker hem. I Stockholm sker sedan ytterligare ett mord. Allt eder naturligtvis upp sig som vanligt.

Det är alltid intressant och lärorikt att läsa Kan Mårtenssons böcker. De innehåller ju alltifd mycket informatioon om platser och tilldragelser. Händelserna i boken är väl lite ologiska med för många tillfälligheter för att vara trovärdiga, och deckargistorien är som vanligt lite tafflig, särskilt när man nästan kan säga att “the butler did it”.

Boken omfattar 313 sidor plus ett recept och hade mått bra av en redigering. Jag vill avsluta med att hänvisa till 1917 års bibelöversättning, Jesaja 28:10, de två sista raderna.

OVE G SVENSSON

Jan Mårtensson. Foto Cato Lein

Jan Mårtensson. Foto Cato Lein

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22