MORD I GUDS NAMN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Jon Krakauer
Under the Banner of Heaven. A story of violent faith 2003
Översatt av Jan Järnebrand
Forum 2004

I Amerika är man alltid värst och den här romanen beskriver en religiositet som får Knutbyförsamlingen att verka stillsam i jämförelse med de utbrytarmormoner som Krakauer beskriver. I juli 1984 mördar bröderna Ron och Dan Lafferty sin svägerska Brenda och hennes 18-månaders son på ett brutalt sätt. Religiöst vansinne tycks ligga bakom dådet eftersom bröderna Lafferty försvarar sin gärning med att Gud sagt till dem att begå den.

Krakauer har noggrant sökt sig bakåt, in i mormonkyrkans skrymslen, för att hitta orsakerna till detta vansinne. Kyrkan hatar staten och anser att kvinnor och barn är prästers egendom. Rasism försvaras.

Brenda har ifrågasatt fundamentalisterna (det finns många i Utah, där varje familj kan vara en egen församling) Laffertys tro och livssystem, försvarat deras förtryckta fruar. Därför måste hon dö. Det låter som medeltid, men mormonkyrkan har fostrat fram människor som inte alls är lika bröderna Herrey – hur nu dessa dansande deodoranter ser ut invärtes.

Krakauer ger sig på utanverket mer än människorna, men det är modigt att skriva en bok som denna. Mormonkyrkan är mäktig och har gjort en hel del av det som den livstidsdömde Dan Lafferty – brodern Ron fick dödsstraff – kanske velat om han varit utanför murarna. Det är inte lämpligt att offentliggöra det som sker i en sekt där månggifte visserligen är officiellt förbjudet, men ändå florerar, och där män får behandla sina barn som de behagar – även sexuellt. En ruskig bok alltså, men förmodligen nödvändig även om jag inte tror att den kommer att påverka andra fundamentalister i USA, ingen nämn och ingen glömd.

BERTIL HALLMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22