MORD I DEN EVIGA UNGDOMENS STAD

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Thomas Brylla
Bombus 2006

Författaren och bibliotekarien Brylla har fördjupat sig i ett relativt smalt ämne – kriminalromaner som utspelar sig i Uppsala med omnejd från 1915 och framåt. Incitamentet till boken fick Brylla när han på Stadsbiblioteket i hemstaden talade om sin debutdeckare Befriande mord och av en åhörare fick en förteckning över detektivromaner med Uppsala som miljö.

Det har blivit en intressant samling uppsatser med presentationer av böckernas intrigbyggen och dess författare. 1915 kom pseudonymen Loke Gandvik (Gustaf Lindborg) med Detektivhistorier från Uppsala, tre ganska oförargliga berättelser, men via Rune Lindström, Kerstin Ekman och Kjell Eriksson nås en annan och våldsammare ytterlighet i Ulf Broberg och Peter Lundström som verkligen berättar om iskallt våld, som också var titeln på deras debutroman. Genom Bryllas studier lär man känna den akademiska staden men också andra delar av Uppsala och får intressanta inblickar i hur olika författare kan se på sina ämnen när de beskriver sina mer eller mindre bestialiska mord.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22