MORD, BLOD och MORAL

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Recension

Pia Gadd (red)
Carlssons 1994

Hösten 1992 och 1993 genomfördes två kurser i kriminaljournalistik på Journalisthögskolan i Stockholm. Föreläsningarna har därefter bearbetats och redigerats av journalisten Pia Gadd och finns nu utgivna på Carlsson förlag . Listan på föredragshållarna är onekligen imponerande. Några kommer från den akademiska världen som professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki, andra från TV som Göran Elwin och Jan Mosander. Några har egna erfarenheter av att stå i massmedias blickfång som Arne Treholt och Clark Olofsson och samtliga är väl insatta i kriminaljournalistiken villkor.

Med stort intresse har jag bland annat läst Krister Thelins artikel kriminalpolitik, Rolf Åsbjörnssons om den ekonomi ska brottsligheten och Jerzy Sarneckis om hur massmedia skapar en obefogad rädsla för brott och brottslingar genom att tolka verkligheten på ett sätt som inte stämmer. Värt att minnas i dessa dagar är också hans påstående att den rasistiska vågen i hög grad är en produkt av massmedia i samspel med grupper av rasister och antirasister.

Samtliga bidrag är mycket läsvärda och borde mana alla kriminalskribenter till eftertanke.

BIRGITTA HÄRNER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22