MORD ÄR INGEN BARNLEK

Mar 22nd, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till Mord är ingen barnlekAv Alan Bradley
The weed that strings the Hangman’s bag, 2010
Översatt av Ylva Stålmarck
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-357-5, 336 sidor

När ett resande teatersällskap – en någorlunda berömd dockteater ledd av TV-stjärnan Rupert Porson – på 50-talet får motorstopp i nergångna Bishop’s Lacey på engelska landsbygden bestämmer de sig för att göra det bästa av en usel situation och ge en föreställning.

I byn bor elvaåriga Flavia de Luce, en lokal blomkvistare och amatörkemist som gärna i hämndsyfte provar gifter på systern. Det här är Maltabosatte kanadensaren Alan Bradleys andra bok om den klipska ungen. Förra hette Den bittra pajens sötma och erhöll Daggerpriset för bästa debutroman och det har lönat sig. Hans verk säljs i stora upplagor världen runt och BBC tänker göra en tv-serie baserad på böckerna.

När det nu blir en begivenhet i byn beger sig Flavia tillsammans med andra till framträdandet, som dock slutar annorlunda än vad alla tänkt sig. Mitt under föreställningen går något åt pipan med elektriciteten och Porson bränns till döds. En olycka och en tragedi, tycker alla, men inte lilla Flavia som ser en skimrande deckarmöjlighet. Så hon kliver in i kulisserna i den synnerligen väl beskrivna dockteatervärlden fast besluten att ringa in en slug mördare.

Resultatet har blivit en mys- och pusseldeckare med drag av storheterna från Englands gyllene tid men också med lite sneglingar åt både Richmal Crompton och Enid Blyton. De vuxna får sitt med citat av och gliringar mot kända författare och kompositörer.

Bradley har gett den beskäftiga Flavia en väl utarbetad intrig och ett nostalgiskt, troligen helt osant sherrydoftande England att röra sig i. Där kan hon komma med sina barnsliga frågor som får ont anande vuxna att öppna sig och ge ledtrådar till den Sherlock Holmes-skarpa tösen.

Naturligtvis löser hon mysteriet med den listige mördaren och ett par andra lösningar får vi på köpet i denna lättsamma och faktiskt roliga kriminalhistoria. Och intrigens leading lady är faktiskt bedårande – så här i en bok.

KARL HJELM

Alan Bradley

Alan Bradley. Foto Jeff Bassett

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22