MONTECORE

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Jonas Hassen Khemiri
Norstedts 2006

Författaren slog igenom med dunder och brak 2003 med romanen Ett öga rött. Vid sidan av alla andra framgångar fick han Stockholm läsers blå fjäder för den och uppnådde alla svenskars största status genom att få en timme i radio som Sommarpratare. Ändå kunde man märka att Ett öga rött kom från en debutant. När han nu återkommer nära tre år senare har han blivigt betydligt professionellare, skriver en mer komplex historia om förorten (utan den tidigare Rinkebysvenskan).

Khemiri berättar sin fars historia: barndomen i Tunisien, flytten till Sverige, försöken att komma in i samhället och det olyckliga när Skärholmen drabbas av främlingsfientlighet under 1990-talet.

Hans skildring av sin far balanseras i varannat kapitel, som föreställer skrivet av en av en barndomsvän till fadern, en mycket positiv bild av en man och en kultur vi blivit bekanta med först på senare tid.

Khemiri lattjar med språket, gör överstrykningar (utan att texten går förlorad) och det märks att skrivandet inte heller denna gång varit en plåga.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22