MONTALBANOS NYÅR

Jun 15th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Montalbanos nyårAv Andrea Camilleri
Gli arranchini di Montalbano
Översatt av Barbro Andersson
Fischer & Co 2003

Tjugo noveller av hög kvalitet, flera med överraskande slut.

Många stiftade nog, precis som jag, först bekantskap med Montalbano, hans flickvän Livia och medarbetarna på polisstationen via TV. Därför ser jag TV-seriens personer för mitt inre öga när jag läser novellerna. Ofta irriterar jag mig på att TV valt hel fel skådespelare för rollerna, eftersom de inte stämmer med de bilder jag redan gjort mig. Så inte här.

Idéerna till historierna är ofta så bra att många författare inte skulle ha nöjt sig med att använda dem för noveller utan byggt ut dem till romaner med hjälp av dialoger, person- och miljöbeskrivningar, relationstrassel och annan bråte som fyller mycket av dagens kriminal-litteratur, både den svenska och den anglosaxiska. De här novellerna är avskalade och koncentrerade utan att läsare känner att något saknas. Många överraskar med en slutknorr.

Andrea CamilleriEn rolig novell är ”Älskade Salvo…” ”Livia, min egen…” där en god vän till Livia blir mördad. Livia skriver till Montalbano, redogör för fallet och ber om hans synpunkter. Brevväxling följer. Novellen slutar med ett telegram till Livia från Salvo. En rolig vändning!

”Som Alice gjorde” anspelar på flickan som hamnade i Underlandet.

En av de bästa samlingar av deckarnoveller jag läst på länge.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22