MONSTRET

Nov 14th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till MonstretAv Ane Riel
Bæst, 2019
Översatt av Helena Hansson
Modernista, 2021
ISBN 978-91-7893-335-8, inbunden, 416 sidor

En underbar läsning! Kunde man tänka sig John Steinbecks Möss och människor som en sten som man slänger långt ut i en sjö med en blank yta, kunde Monstret vara ringarna på vattnet som rullar ut, vidgar sina cirklar och ger liv till sjön. För Monstret är historien om Lennie, här kallad Leon, före hans tillkomst, hans erbarmliga uppväxt, vad som hände som vuxen och det väl kända slutet. Men ändå inte DET slutet.

Mirko från granngården blir djupt förälskad i Danica, som ska bli Leons mamma. Danica är vuxen. Mirko är en pojke som hjälper till på hennes gård, när han inte jobbar på sina föräldrars. Hans förälskelse djupnar i hopplös passion. Det blir hans Akilleshäl.

Romanen berättas omväxlande av Leon i oskyldigt samtal med en kråka, och en osynlig berättare som avslöjar detta dramatiska verks personer inpå bara kroppen. Bekymren är många med det växande blir Leon, hans ofantliga styrka som han inte kan hantera och hans barnsliga godtrogenhet. Han kommer att kunna utföra mer jobb än en vanlig jordbruksarbetare men saknar förmågan att reflektera över sina dödsbringande krafter.

Han måste passas.

Ork till det har ingen.

Dova toner om undergång är drivkraften i det välskrivna berättandet. Det är njutbart. Väldigt bra. Steinbeck må le i sin himmel!

HELENA SIGANDER

Ane Riel

Ane Riel. Foto Alex Nyborg Madsen

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22