MITTVATTEN

Sep 6th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till MittvattenAv Arne Dahl [pseud för Jan Arnald]
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978 91-0-016236-8, 384 sidor

Detta är Arne Dahls tredje roman om Sam Berger och Molly Blom efter Utmarker och Inland och det är möjligt att ni redan läst den eftersom historien redan gått som sommarföljetong i Dagens Nyheter. Sam är oskyldigt misstänkt för ett mord och hans partner Molly Blom ligger medvetslös. Han flyr till skärgården i väntan på att få nya order av Säpochefen. Det som ser ut att bli en historia om flykt förvandlas till en blandning av våldsorgie och litterära anspelningar, inte minst från James Joyce, Bibeln och Shakespeare. Här finns terrorhot mot Stockholm, vapenhandel, kidnappningar och mord. Genrens klyschor (som förrädare inom den egna kretsen) används men på ett sådant sätt att den vane deckarläsaren märker ironin.

Jan Arnald/Arne Dahl är en skicklig författare och här blandar han kunskaperna och skrivtekniken från de båda personer han är. Ibland så mycket att man tror att han tar avstånd från den deckargenre som gjort honom till ett stort namn.

Storyn kompliceras i överkant men författaren ger sina läsare möjlighet att sakta in och fundera över händelseförloppet som till de bygger på att man tagit del av de två tidigare böckerna. Då har man den bakgrunt som behövs för att spänningen ska komma krypande i detta inte alltid helt trovärdiga narrativ om svensk och internationell brottslighet.

Arnald/Dahl är född 1963 och bosatt i Stockholm och Berlin. 1990 debuterade han under eget namn med romanen Chiosmassakern. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995. 1998 kom Ont blod, de första boken under pseudonymen Dahl. Att det var Jan Arnald av slöjades ganska snart av Sydsvenskans Anders Hammarqvist. Sedan dess har han kommit med många romaner. Han syns som litteratur- och teaterkritiker i bland annat Dagens Nyheter och är redaktör för kulturtidskriften Aiolos.

BJÖRN ENMAN

Arne Dahl alias Jan Arnald

Arne Dahl alias Jan Arnald. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22