MITT KRIG MOT PUTIN Den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa

Mar 11th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till Mitt krig mot PutinAv Bill Browder
Red Noise, 2014
Översatt av Margareta Eklöf
Albert Bonniers, 2015
ISBN 978-91-0-013971-1, 382 sidor

För kort sedan sköt någon ihjäl Boris Nemtsov i Moskva. Han blev inte den första Putinkritiker att dö under mystiska omständigheter.

Bill Browder berättar i boken Mitt krig mot Putin om hur juristen Sergej Magnitskij greps och förlorade livet i sin cell år 2009. Det var i november 2009 som den unge advokaten Magnitskij greps av myndigheterna och i cellen misshandlades till döds av åtta poliser. En sådan händelse borde ha blivit föremål för utredning, men någon sådan genomfördes aldrig. Det är tydligt att makten – läs Putin och hans hejdukar – saknade intresse att sanningen skulle komma i dagen. Enligt de styrande hade Magnitskij begått ett svårt brott – han hade nämligen vittnat om hur högt uppsatta personer inom inrikesministeriet med hjälp av bedrägerier tillskansat sig 230 miljoner dollar. Det var alltså advokaten som begått ett brott – han hade påvisat hur makten och den organiserade brottsligheten i Ryssland här samman. Sådant gör man inte ostraffat i Moskva.

Under de första åren på det nya millenniet var den Stanfordutbildade Bill Browder, grundare och VD för Hermitage Capital Management, den störste utländske investeraren i Ryssland. Det var sedan hans advokat Magnitskij dog i fängelset som Bowder för en kampanj för att bekämpa den ryska korruptionen och Rysslands brott mot mänskliga rättigheter.  Han vet att det är en farlig verksamhet.

I boken skriver han: “Jag måste utgå ifrån att det finns en reell möjlighet att Putin eller hans anhang kommer att lyckas att döda mig nån dag.” För att motverka detta har han vidtagit åtgärder för att skydda sig, men han berättar inte, av förståeliga skäl, vilka det handlar om.

Att han kom i kontakt med Ryssland berodde på att han på 1990-talet investerade 2 000 dollar i några polska bolag och tiodubblade insatsen på några år, så han flyttade till det stora landet i öster, startade Hermitage Capital där det i portföljen ingick aktier i Gazprom, Yukos, Sidanco, Surgutneftegaz och finansbolaget Sberbank. Allt gick väldigt mycket över förväntan. Men han fick kämpa för aktieägarnas rättigheter i den unga marknadsekonomin och på den sidan hade han Putin på sin sida.

Men det skulle förändras. År 2003 fängslade Putin oljebolaget Yukos största ägare Michail Chordkovski och beslagtog hans andel i bolaget. Därmed stod Browder på fel sida – och två år senare var han gripen och utvisad ur landet. Efterhand blev han också fråntagen sina bolag (fast han lyckades först sälja mycket av sina tillgångar) och anklagades för skattebrott och utmålades som ”ett hot mot den nationella säkerheten”.

Det visade sig sedermera, tack vare advokat Magnitskijs detektivarbete, att två statliga tjänstemän stulit de 230 miljoner dollar som Browders företag betalat in i skatt. Och snart var advokaten fängslad och ihjälslagen. Ryska myndigheter hävdade emellertid att han dog av hjärtsvikt.

Naturligtvis är Browders bok en partsinlaga, men en spännande och intressant sådan och dessutom en pekpinne mot Putinregimens brutalitet. I ett annat läge hade alla påståenden varit svåra att smälta, men efter annekteringen av Krim och överfallet på Ukraina smälter man det mesta.

PER MAGNUSSON

Bill Browder

Bill Browder. Foto Peter Lindbergh

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22