MITFORDMORDEN. Vackra unga döda

Jun 29th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Vackra unga dödaAv Jessica Fellowes
Bright young dead, 2018
Översättning Ylva Stålmarck
Polaris, 2019
ISBN 978-91-7795-029-5, inbunden, 366 sidor

Systrarna Mitford, särskilt Nancy, är historiska och litterära celebriteter. Det finns flera biografier skrivna om dem. I en serie, som började förra året med Mysteriet på Asthall (familjens herrgård, eller mindre slott) där Nancy var den syster som stod i förgrunden, fortsätter nu och låter Pamela ta mer plats. Men huvudperson är barnjungfrun Louisa Cannon, som tillsammans med sin polisvän är den som driver handlingen framåt och som förstås har en viktig roll i lösandet av mordgåtan.

För ett mord blir det under Pamelas 18-årskalas när en av gästerna hittas nedknuffad från kyrktornet. Misstänkt och anhållen är en annan gästs jungfru, Dulcie, med kopplingar till den kända stöldligan De fyrtio bestående av kvinnor (som är en historiskt korrekt del i berättelsen).

Alltså mycket brottslighet och en mordgåta, och 1920-tal, men alls inte så mycket Agatha Christie. Däremot mycket mer Downton Abbey av interiörer från överklassen och tjänstefolket. Detta beror förstås på att författaren är den som skrivit böckerna om Downton Abbey, tv-serien som skapades av hennes farbror Julian Fellowes.

Det är tidsandan, som hon har lagt mycket arbete på och redovisar källor i slutet, som är det roliga och läsvärda. Vi får besöka en känd klubb där ginen serveras under beteckningen fruktdrink, och där prostitution, knark och korruption florerar, men också den vecka ungdomens festande och jazzen.

Pusseldeckardelen är inte lika imponerande, men slutar med den klassiska samlingen av alla de misstänkta. 

Det ska tydligen bli fler böcker i serien, det finns ju fler systrar, och hur ska det gå med kärleken mellan Louisa och hennes polis?

Mitfordmorden är hennes romandebut.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jessica Fellowes

Jessica Fellowes

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22