MITFORDMORDEN. Skandal i svart

Jan 25th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till Skandal i svartAv Jessica Fellowes
The Mitford scandal, 2019
Översättning Ylva Stålmarck
Polaris, 2020
ISBN 978-91-7795-281-7, inbunden, 338 sidor

Detta är en tredje delen i serien. I den första, Mysteriet på Asthall, var storasyster Nancy familjehuvudperson, i den andra, Vackra unga döda, var Pamela i fokus. Nu blir det den vackraste av systrarna, Diana, som det kretsar kring. De andra huvudpersonerna är Louisa Cannon och polisen Guy Sulivan som blir de som får lösa de mordgåtor som driver handlingen.

I första boken handlade det om 1920 och ett par år framåt. Nu har vi kommit till slutet av 20-talet och fram till 1932. Och många läsare vet förstås redan från början att Diana blir tillsammans med den engelske nazisten Oswald Mosley som hon gifte sig med hos Göring i Hitlers närvaro. Men det sker först efter bokens slut.

Det sker några dödsfall och vi anar snart att narkotika är med i spelet, men dödsfallen räknas som olyckor och självmord, även om Louisa anar oråd tidigt.

Den unga Diana gifter sig med bryggarsonen Bryan Guinness, och Louisa blir hennes kammarjungfru. Som i de tidigare böckerna, och i Downton Abbey-böckerna (som författaren skrivit) får vi se livet både i överklassen och i tjänarnas rum. Storasyster Nancy får i boken sin första roman utgiven, och på festerna finns den tidens stora författare och konstnärer.

Familjen reser mellan sina bostäder i London och på landet, på bröllopsresa till Paris och på partyresa till Venedig, och Louisa får följa med men inte i förstaklasskupéer förstås.

Det blir lite mysdeckare, med mörka moln i den politiska och ekonomiska horisonten. Klassisk brittisk pusseldeckare (bra skruv i intrigen) men läsaren oroas lika mycket av oron över Louisas och Guys kärlekshistoria med förhinder.

Det finns några systrar till, och en bror. Får se om författaren lyckas blanda in familjen Mitford i fler mord.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jessica Fellowes

Jessica Fellowes

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22