MITFORDMORDEN. Mysteriet på Asthall

Jun 26th, 2018 | By | Category: 2018-06 juni, Recension

Omslag till MitfordmordenAv Jessica Fellowes
The Mitford murders, 2017
Översättning Joakim Sundström
Polaris, 2018
ISBN 978-91-88647-48-1, inbunden, 406 sidor

Författaren är mest känd för böckerna om Downton Abbey, som förstås är ännu mer kända som tv-serie. Inledningen där var beskedet om Titanics förlisning, en verklig händelse.

Här är inledningen ett verkligt mord 1920, fortfarande olöst, på sjuksköterskan Florence Nightingale Shore (guddotter till mer kända sjuksköterskan). Och så tillkommer ett antal verkliga personer, inte minst familjen Mitford, där den mest kända är författaren Nancy, här i  boken 16, 17 och fyller 18 år.

Men, försäkrar författaren, mordutredningen som Nancy och de två huvudpersonerna (påhittade) fattiga Louisa Cannon, som får arbete som barnjungfru hos familjen Mitford, och järnvägspolisen Guy Sullivan, tar sig an och löser är helt fiktiv.

Det skulle kunna var en enkel mysdeckare, men den är lyckligtvis mer komplicerad. För alla Downton Abbey-fans kan här hitta komplikationerna mellan rika, adliga, överklassfamiljer och deras anställda. Det gör att mordgåtan snarare är ett medel att skildra personer, relationer och hur livet kunde vara i den engelska mellankrigstiden.

Det är roligt, lättläst med många korta kapitel med olika huvudpersoner, som gjorda för att bildsättas i en tv-serie. Även om jag fastnar mest för huvudpersonernas relationer så är mordgåtan och dess lösning väldigt intrikat, och upplösningen svänger flera gånger och blir riktigt spännande.

Jag gillar den här blandningen av verklighet och fantasi, och eftersom författaren och förlaget lovar att det ska bli fler böcker med de övriga Mitfordsystrarna i viktiga roller ser jag fram mot dem. Och då kan det bli extra intressant, för småsystrarna levde helt andra liv (kompis med Hitler t.ex.).

Det kan ge spänning i sig.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jessica Fellowes

Jessica Fellowes  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22