MIRAKLET PÅ SPEEDY MOTORS

May 29th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Miraklet...

Av Alexander McCall Smith
Översatt av Peder Carlsson
Inläst av Katarina Ewerlöf (7 CD, ca 8 tim)
Bonnier Audio 2009

Alexander McCall Smith vill gärna lära sina läsare att gammaldags vardagsmoral är något som fortfarande håller i längden och för att riktigt dunka in sina synpunkter använder han sig av ett Botswana där stressfaktorn är lägre än i Europa och moraliteterna blir lättare att beskriva. I denna, den nionde boken om Mma Ramotswe och Mma Makutsi på Damernas Detektivbyrå, har han kommit fram till vikten av att tala sanning. Det är meningen att det ska bli elva böcker och det är tur att serien börjar närma sig sitt slut. Det finns bara tio Guds bud så McCall Smith måste nog uppfinna ett elfte.

Alexander McCall Smith

I de tidigare jag läst (och lyssnat på) har det funnits ett visst mått av spänning. De kvinnliga detektiverna har utrett vardagsbrott. I Miraklet på Speedy Motors förekommer inga större oegentligheter – om man inte låter sig uppröras av att detektivbyrån får några anonyma brev. Dess innehåll kan för en känslig själ verka hotfullt, men när det kommer till kritan och brevskrivaren (nästan) avslöjas blir alltsammans så snällt, så snällt.

Mma Ramotswes andra fall i romanen handlar om en kvinna som vill få reda på om hon har några släktingar i livet. Det löser sig också till det bästa efter en del missgrepp.

Sentimentaliteten når sin klimax när Mr J.B.L. Matakone, som Mma Ramotswe är gift med, får höra att det finns en chans att deras rullstolsburna adoptivdotter kan bli botad. Ända fram till slutet trodde jag – och säkert många andra – att det var detta mirakel som titeln berättade om. Det stämde inte, men det blev sentimentalt nog i alla fall.

Men det är lättsmält och riktigt trevligt att lyssna på i Katarina Ewerlöfs sällskap. Fast jag har svårt att begripa de musikinslag som emellanåt dyker upp. Nellie Lutcher var en alldeles utmärkt svart amerikansk bluessångerska, men hudfärgen var väl också det enda hon hade gemensamt med befolkningen i Botswana.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22