MIRAKLET PÅ RICHMOND STREET

Dec 22nd, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till Miraklet på Richmond StreetAv Marie-Helene Bertino
2:00 a.m. at the Cat’s Pajama,s 2014
Översatt av Åsa Brolin
Forum, 2016
ISBN 978-91-37-14223-4, 281 sidor

Det är juletid och snön ligger över gatorna i Philadelphia, den största staden i Pennsylvania, granne med Delawarefloden. På gatan Richmond Street finns den nergångna jazzklubben The Cat’s Pajamas och historien som kretsar kring tre huvudpersoner och mest runt den nioåriga och moderlösa Madeleine som förutom att hon känner sig ensam och övergiven och måste kämpa mot en eländig skolgång nu behöver ta hand om och trösta sin sörjande far. Hon är en komplicerad flicka, ful i mun, trots sina unga år i det närmaste kedjerökare och med en dröm i livet – att få sjunga jazz på den legendariska klubben.

Bertinos språk är musikaliskt och har drag av de verk som på femtiotalet kom från beatnikrörelsens mer framträdande författare som Jack Kerouac (som myntade begreppet The Beat Generation) och John Clellon Holmes. Det känns spännande och dessutom lite knäppt. Samma gäller för de ovanliga huvudpersonerna som känns levande men inte alltid så sympatiska. De som beskrivs som sympatiska blir tyvärr ointressanta jämfört med de övriga. Fast en av tråkmånsarna utvecklas till festligt galen mot slutet.

Författarens utgångspunkt tycks vara att det är viktigt att gå sin egen väg och att aldrig låta andra bestämma vilket liv man ska leva och hon framför tesen på ett originellt sätt. Jag som läsare trodde ganska länge att jag hade både intrig och slut klart för mig, men naturligtvis bedrog jag mig.

Ambivalensen håller i sig länge, ska jag bestämma mig för att glaset är halvfullt eller att det är halvtomt? Dock övertygas jag om att musikens kraft är tillräcklig för att läka själslig vilsenhet, väcka kärlek till liv och förtrolla lyssnare. Och att det är viktigt att inte ta sig själv på alltför stort allvar.

Miraklet på Richmond Street är skrivläraren Marie-Helene Bertinos debutroman. Den Philadelphiafödda författaren, som nu bor i New York, har tidigare skrivit ett antal noveller av vilka flera fått litterära priser

NINNI C. LARSSON

Marie-Helene Bertino

Marie-Helene Bertino. Foto Ted Donson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22