MIRAKLET I ANDERNA – 72 dagar på berget och min långa resa hem

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Nando Parrado med Vince Rause
Miracle in the Andes 2006
Översatt av Sara Jonasson
Bra Böcker 2007

År 1972 störtade ett plan i de södra Anderna. Hälften av passagerarna omkom omedelbart, de övriga som bestod av ett rugbylag på väg från Uruguay till Chile, kämpade under omöjliga förhållanden för att överleva. I en rasslig radiosändning förstod de efter någon vecka att myndigheterna gett upp hoppet om att finna dem. Räddningsexpeditionen hade avblåsts. Om de skulle överleva fick de klara sig på egen hand. Hur de lyckades överleva är mer bisarrt än det faktum att de överlevde.

Utan föda hade de inget annat val än att tillgripa kannibalism. Det frusna köttet av deras döda lagkamrater blev räddningen för det fåtal som efter sjuttiotvå dagar hittades i bergen.

Denna händelse, som fick stort utrymme i massmedia världen över, har givit upphov till en bästsäljare skriven av Piers Paul Read och en film, Alive, baserad på boken. Att låta en av de överlevande återberätta den fascinerande historien än en gång, tillför knappast något nytt, men det är en spännande historia som förmodligen kan finna nya läsare.

BIRGITTA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22