MIOS BLUES

Apr 16th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Mios BluesAv Kristina Ohlsson
Piratförlaget, 2015
ISBN 978-91-642-0448-6, 390 sidor

Det här är hårdkokt, som när Mickey Spillanes Mike Hammer möter en svensk, något skruvad verklighet. Boken tar vid där författaren Kristina Ohlssons tidigare thriller Lotus blues slutade och har samma huvudperson, den snygge, rike och begåvade brudmagneten och advokaten Martin Benner.

Här är det den färgade svensk-amerikanske advokaten Martin Brenner, hans medarbetare tillika till-och-från flickvän Lucy och hans systerdotter (som han tagit hand om sedan föräldrarna omkommit) som finns i centrum. Det är Martin som berättar hela tiden, mycket i dialogform. Nu bor de och arbetar i Stockholm, men Martin har också en tid varit polis i Texas.

Kristina OhlssonI förra boken, Lotus blues, fick Benner det smått omöjliga uppdraget att rentvå en kvinna från två mord hon erkänt och sedan hon rymt ur fängelset tagit livet av sig genom att hoppa från en bro. Myndigheterna misstänkte att hon tagit fyraårige sonen Mio med sig i döden. Nu finns tecken på att han lever, men ingen vet var han finns. Nu är Benners uppdrag att finna honom och återbörda honom till fadern. Det är också extra komplicerat eftersom fadern är en amerikansk gangster.

Det är ett uppslag som rymmer dramatik och Ohlsson ser till att det går undan i berättelsen. Hela tiden inträffar nya saker som får historien att rinna undan med farten i ett sextiometerslopp. Man hisnar och undrar hur i hela fridens namn författaren ska klara av att knyta ihop alltsamman utan att historien krackelerar. Men hon gör det. Hela tiden med gasen i botten.

Trots hastigheten och snabba skisser av miljöer i ett somrigt Sverige och ett hett Texas lyckas Ohlsson få människorna att fungera. De goda är inte helt igenom goda, inte ens huvudpersonen som är något av en skitstövel. Sättet att berätta är dessutom lite intrikat med intervjupassager som i efterhand berättar och lite också förklarar skeendet.

Statsvetaren Kristina Ohlsson föddes 1979 i Kristianstad, flyttade till Stockholm och fick jobb på Utrikesdepartementet och Försvarshögslogan, därefter som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen, ett arbete hon lämnade för att skriva deckare. Hon debuterade 2009 med boken Askungar, som följts av flera kriminalromaner. År 2013 kom barnboken Glasbarnen, som renderade henne Sveriges Radios ”Barnens romapris”.  Hennes böcker är översatta till ett 20-tal språk.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22