MINUSEN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Alexej Kozyrev
Originaltitel ej angiven 2004
Översatt av Lina Petersson
Ord & Visor 2005

Minus en är ursprungligen en långnovell som först publicerades i fjol i samlingen Ett kommatecken i fickan. Författaren Aleksej Sergejevitj Kozyrev, född 1944 i Leningrad, fick sin första längre text Tjizjik-Pyzjik utgiven 1999 och året därpå kom kortromanen Synvilla. Boken handlar om konservatorn Stanislav Vetrov som tror att han hittat en utväg ur bekymren som kom sig av att han råkat ut för den ryska maffians skickliga utpressare, men det går snett. Flera människor förlorar livet.

Det är en roman, en faktaskrift och en debattbok inom samma pärmar. Författaren har sedan 2002 suttit ordförande i den benådningskommission för S:t Petersburg som initierades av Vladimir Putin. Dit kommer nådeansökningar från de dödsdömda och denna berättelse, interfolierat med Vetrovs berättelse, mynnar ut i den obesvarade frågan: skall mördaren avrättas eller benådas?

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22