MINNETS LABYRINT

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Elisabeth George
A Traitor to Memory 2001
Översatt av Ulla Danielsson
Prisma 2001

Driven av svartsjuka följer Ted Wiley efter sin älskade Eugenie genom regniga Londongator. Han släpar på sin hund PB, en retriever som är gammal, fet och kan tvingas genom regnet endast med strypsnaran stramande om halsen. Ted är sextioåtta år och hans kropp fungerar som hundens inte längre så bra i allt.
Elisabeth George är just nu, enligt min mening, världens absoluta deckardrottning, en författare som förverkligar idealet att en kriminalroman ska vara en moralisk bok där det mänskliga psyket ska skildras på djupet och i den smala sektorn mellan ondskans poler.
Ulla Danielsson har gjort en anmärkningsvärd prestation som översättare. Hennes svenska är hela tiden fylld med spänst och lust och bidrar till att detta enorma läsäventyr är angeläget, underhållande och fascinerande.
Under läsningen grubblar jag över hur George iscensätter sina trolleritrick. Den impotente majorens tilltänkta älskarinna går snabbt ett hemskt öde till mötes och detta öde ekar av likheter med vad som händer den mycket feta Katie Weddington på bokens allra första sidor. Man anar ett mönster, det går att dra en syftlinje längs de två markerade punkterna och hoppas att den ska leda till inre hemlighet. Men parallellt med detta får vi följa musiksnillet Gideon Davies på hans jakt efter ett förflutet som förstummar honom alldeles med sina långa, svarta skuggor. Mot slutet krossas Gideons instrument Guarnenin – ett verk av den störste fiolbyggaren i världen vid sidan av Stradivarius. Instrumentet är en symbol för psyket och personligheten hos bokens centralgestalt som går vilse i minnets förräderi, i psykets labyrint och som sjunker ända ner i tillvarons botten, i Dantestrattens nedersta pip.
Hade inte Patricia Highsmith funnits, skulle jag tycka att detta är det allra bästa i deckarväg jag läst. Nu får jag nöja mig med att säga, att ingen skriver bättre kriminalromaner just nu än Elizabeth George och att Minnets labyrint är den bästa jag läst av henne.

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22