MINNESBÄRAREN

Apr 24th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

 Omslag till MinnesbärarenAv Kamilla Oresvärd
Hoi Förlag, 2015
ISBN 9789175579597, inbunden, 303 sidor

Ett skelett hittas i en gammal jordkällare. Hur har det kommit dit? Vem är det? Att det är ett gammalt mord blir polisen ganska snart på det klara med. Men när har brottet begåtts? Det är en svårare fråga att besvara.

Kommissarie Stina Seger får en knepig uppgift. När hon och hennes kollegor sakta men säkert kommer sanningen närmare visar det sig att det finns kopplingar till ett annat mord i det förgångna. Den för det mordet dömde personen, Didrik Mörck, sitter intagen sedan länge för rättspsykiatrisk vård. Han verkar vara den som kan ge svar på de frågor polisen har, men han har nyligen rymt och är spårlöst försvunnen.

Mycket handlar om hur Didrik har blivit behandlad genom åren. Hans minne, och ibland brist på minne, går som en röd parallell tråd genom boken. Författaren har sytt ihop en skickligt vävd historia med en ansenlig spänningsfaktor. Det finns många personer att misstänka och ofta med all rätt. Det verkar som om det finns annat än rent mjöl i de flestas påsar.

Just karaktärerna är bokens styrka. Författaren lyckas tränga ner på djupet och det är de snarare än handlingen som ger mig mest behållning. Handlingen är dessutom alltför ofta styrd av slumpmässiga faktorer. Det är sympatiskt att hon låter många av bokens personer få ta stor plats, även de som har biroller. Speciellt förtjust är jag i den buttre och tväre kriminalteknikern Dan. Konkurrensen mellan poliserna är också kittlande och skapar en ytterligare spänningsdimension.

Att detta är en debutbok märks sannerligen inte. Kamilla Oresvärd skriver som om hon inte hade gjort annat. Därför ska det bli spännande att se vad som händer med hennes författarskap om hon låter det utvecklas. Jag ser i alla fram emot en fortsättning.

NISSE SCHERMAN

Kamilla Oresvärd

Kamilla Oresvärd. AnnalisaFoto

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22