MINNEN

Sep 27th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till MinnenAv Torgny Lindgren
Norstedts 2010

En människas minnen, säger Lindgren, är inte en sammanhängande roman utan snarare en samling noveller. De behöver inte ens vara kronologiska och de är sällan helt sanna. När hans förläggare tjatar på honom att skriva ner sina hågkomster protesterar han och säger att han inte har några minnen.

Men en munter och lite sorgsen bok har det blivit och den har fått titeln Minnen, en lätt ironisk titel. Kanske är denna berättelse också författaren sista bok. Han brukar påstå det när ett verk kommit ut av trycket.

Torgny LindgrenSanning eller ej (till skillnad mot andra memoarförfattare saknar Lindgren, enligt en intervju i P1, ett arkiv som gör att han kan ”gå till läggen”) är hans Minnen en skröna om hans gamla hembygd i Västerbotten, där han föddes i byn Raggsjö den 16 juni 1938, om sin släkt (hans farfars farfars fars bomärke kröner varje kapitel), om lungsot, om att alla betydande människor egentligen är eller var ryssar, om hundar, lånade och egna och om författare och andra människor han träffat och samtalat med.

Samtiden lyser som en fackla i berättelsen när Lindgren stannar upp vid olika tidpunkter i sitt liv. Åt försvarsstaben kopierade han hemliga kartor som sedan skickades till överste Wennerström, som något senare avslöjades som storspion för Sovjetunionen.

Han berättar om vikten av kommatering, om boktitlars betydelse, om ett samtal med den blinde nazisten Per Engdahl med Helmer Grundström som tjuvlyssnare, om själsliga sjukdomar och om hovsångare Erik Sædens ljuva röst.

Det är en gripande bok som emellanåt gjorde mig tårögd, ibland fick mig att skratta högt.

Denne författare är mer än värd att sitta i Svenska Akademin (det har han gjort i snart tio år) och att ha fått ut sina böcker på mer än 30 språk förutom det svenska.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22