MINISTERMORDET

Apr 30th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till MinistermordetAv Gretelise Holm
Nedtaelling til mord 2007
Översatt av Maj Sjöwall
Piratförlaget 2008

Ministermordet är Gretelise Holms fjärde kriminalroman om journalisten Karin Sommer. Hon har haft stora framgångar med serien. Två av böckerna, Paranoia och Krigsbarn har nominerats till Glasnyckeln för bästa kriminalroman.

Den danska kvinnliga integrationsministern skjuts under en joggingtur. Polisen är osäker om vad som ligger bakom mordet. Den pensionsmässiga Karin Sommer ska skriva ett företags jubileumsskrift. Det ger henne anledning till att besöka Litauen. Och nu blandas näringsliv, svart arbetskraft, undre världen, prostitution och de politiska topparna.

Det intressanta med Gretelise Holms böcker är att sedvanligt kriminalgods blir behandlat på ett helt annat vis än i de traditionella kriminalromanerna. Karin Sommer och hennes ålderstigne och sjuke läkare förflyttar läsaren till helt andra områden än de nämnda. Här skildras vardagens små förtretligheter och vardagens sorger på ett mästerligt sätt. Sommer är ingen hjälte och Holm är under inga förhållanden någon deckardrottning. Hon är betydligt bättre än så.

Ni som inte läst någon av Holms böcker kommer inte att bli besvikna. Ni kommer med all säkerhet att införskaffa övriga böcker i serien.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22