MIND-BOGGLING MYSTERIES OF A MISSIONARY

Oct 3rd, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Mind-boggling Mysteries of a MissionaryAv Bertil Falk
Lighthouse Publishing 2011
ISBN 13-978-1-935079-36-1, 159 sid

Bertil Falks senaste novellsamling på engelska, utgiven i USA, har utkommit på ett religiöst litet förlag. En del av texterna har tidigare publicerats i tidskrifter och antologier där medan andra aldrig tidigare kommit ut på engelska.

Novellen There Are No Pockets in Our Grave Clothes (ungefär Svepningar har inga fickor) utspelar sig i Stockholms skärgård där huvudpersonen – missionären – berättar om ett fall med en döende dam som inte vill att en kär ägodel ska hamna i fel fickor. Upplösningen är rätt oväntad. Den har tidigare kommit ut i Ellery Queen’s Mystery Magazine (2004) och i antologin Passport to Crime (2007).

Bertil FalkThe Multicolored Herring (kan översättas som Den färgrika sillen) påminner i strukturen om berättelserna Hans Alfredson har i sin samling Lagens långa näsa – där en polisman redogör för ett fall han varit inblandad i. Flera av novellerna är uppbyggda på liknande sätt. Knorren i denna berättelse är att en felaktig ledtråd också kan leda rätt. Novellen publicerades först i Crime Spree Magazine 2006.

The Hit of a Marksman (Prickskyttens träff från Bewildering Stories 2007 och antologin Crime – The Swedish Way 2008) är en historia om bisarr anatomi.

Accrued Murder Prevented är nyskriven för samlingen. En man har suttit inne för ett mord han inte begått och tycker sig ha rätt att ta lagen i egna händer om han lyckas hitta den rätte missdådaren.

Förlagets religiösa inriktning visar sig mest i The Apostolic Destruction från Bewildering Stories 2008 som behandlar kyrkliga formaliteter på ett nordiskt och mordiskt vis medan Don’t Judge a Strangler by The Hair (som 2009 publicerats i antologin Darkest Before the Dawn) är en stryparhistoria med ett lite ovanligt mordvapen.

The Vicar Who Went Up In Smoke (Prästen som gick upp i rök, nyskriven för samlingen) har en upplösning med vilda västern-anknytning.

A Touch of Truth (En smula sanning) har pedofili, en Kittybok och i någon mån måleri som tema och har tidigare publicerats i Bewildering Stories 2010.

An Impossible Equation (En omöjlig ekvation) är också den en originalnovell om mord och släktskap. Den skojar (kanske) med en av kriminallitteraturens no-no’s.

Så gott som alla noveller handlar om ”omöjliga” brott. Det är nöjsam läsning. Bertil Falk är mycket kunnig när det gäller noveller (han har gett ut faktaböcker och essäer i ämnet), i synnerhet sådana som förekommit i pulp magazines och veckopress. Här bevisar han att han kan skriva sådana själv och att det går att ha en före detta missionär i Kenya i huvudrollen även i historier där man inte alltid vänder andra kinden till.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22