MINA FILMRESOR

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av John Irving
Orig titel ej angiven 1999
Översatt av Rose-Marie Nielsen
Wahlström & Widstrand 2000

Detta är en informativ memoarbok som handlar om John Irvings möten med filmvärden. Den ger också en inblick i vilken skillnad det är mellan att skriva en bok och ett filmmanuskript.
Största utrymmet ger Irving boken och filmen Ciderhusreglerna (nyutgåvan anmäld av Jan Eric Arvastson i denna tidning), som tog tretton års manusarbete och gjorde av med flera regissörsaspiranter innan svenske Lasse Hallström till sist förde projektet i hamn.
Irving bar skrivit mycket om obstretik och gynekologi i sina dar och Mina filmresor ger en god förklaring till detta: han beundrade mycket sin farfar doktorn som vid sidan av yrket också var författare.
Boken skulle kunna vara till nytta för svenska manusförfattare (både till böcker och film) eftersom den påvisar nyttan av att vara påläst – och framför allt att man ska kunna diskutera ändringar av manus om detta gör berättelsen klarare.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22