MIN SYSTER

Jan 27th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till Min systerAv Michelle Adams
My sister, 2017
Översatt av Hanna Svensson
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-122-5, 339 sidor

Det här är ett riktigt ruskigt relationsdrama som fick mig att stanna upp i läsningen flera gånger eftersom historiens djup grep mig ända in i hjärtat. Tre år gammal lämnades Irini Harringford bort av sina föräldrar. Hon vet inget om sitt förflutna, bara att hennes äldre syster Elle fick stanna i familjen vilket väcker frågan om varför just hon ratades.

Känslan av att vara ett oönskat barn får henne att uppfatta sig som utstött, något som föder osäkerhet. Kunde det bero på att hon hade ett höftfel som fick henne att halta? Sådana tankar finns och hon kallar sig själv emellanåt för ”krympling”.

Elle hör av sig lite då och då, till att börja med i hemlighet, något som tar slut när Irini är 17 och släktingarna hon bor hos flyttar. Elle är nämligen ingen person att använda som livsmodell; hon är mycket utagerande och något av en madrass. Dessutom har hon dödat en hund.

När de åter möts har Elle fyllt 37 och det var sex år sedan de senast sågs. Irini har hunnit bli läkare och har ihop det med kyparen Antonio som hon tror bara vill åt hennes pengar. Denna gång berättar storasystern att deras mor dött och att de bör återförenas på faderns egendom i Skottland, något som Irini motvilligt går med på. Motvilligt dras hon också till systern som tycks ha någon slags psykologisk makt över henne. Debutanten Michelle Adams beskriver skickligt de två systrarnas giftiga relation och faderns skamkänslor i Irinis sällskap samtidigt som avslöjandet av familjehemligheter gör boken till en magstark thriller.

Porträttet av Irini är subtilt och hennes förändring från en underlägsen människa till något annat är väl beskrivet. Hela romanen andas stramhet mitt i all frustration, smärta och ånger som ger en dynamik som påverkar läsaren. Det är svårt att glömma samspelet mellan de två systrarna: Irini, den undflyende, nästan förskräckta och hennes motpol Elle som är något av en naturkraft.

Det sägs att Michelle Adams är besatt av spänningsromaner sedan hon läste sin första bok av Stephen King som nioåring. Det finns lite av det mörker man förknippar med King i Min syster men Adams har ett eget tonfall. Hon växte upp i Storbritannien men är nu bosatt på Cypern.

ELISABETH CARLSSON

Michelle Adams

Michelle Adams. Foto Doros Theodorou

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22