MIN SYSTER

Jun 18th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Min systerAv Rosamund Lupton
Sister 2010
Översättning Karin Andrae
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-303864-3, inb, 390 sid

Försvinnanden är ju en inte ovanlig startpunkt för en deckare. Här är det storasyster, bosatt i New York, som får reda på att lillasyster i London är försvunnen. Hon hastar dit, snart hittas systern död. Självmord.

Nej, det är helt fel, så storasyster sätter igång att ta reda på mer.

Det skulle kunna vara en berättelse utifrån formulär ett A, men så är det inte. Redan från början vet vi att slutet är ett annat, för hela boken är ett brev till den döda lillasystern där storasyster redovisar vad hon gör och vad som hänt.

Hon är huvudvittne och går igenom med åklagarkontoret vad som hänt inför rättegången.

Det är ett skickligt hoppande mellan tidsperspektiven, för dels finns berättelsen för åklagaren, dels hennes berättelse med fler detaljer och tankar till lillasyster.

Någon regelrätt detektiv är hon inte. Hon får den ena idén efter den andra och poliserna blir ganska trötta på henne.

Vi vet ju att det var mord. Men vem mördaren är sparas till de allra sista sidorna. Det är många oväntade vändningar under vägen.

Men främst är detta är berättelse om sorg, storasysters sorg, mammas och vännernas. Sorgen påverkar alla och förändrar livet i stort och smått.

Det är bitvis mycket rörande. Spänningen är inte den främsta anledningen att läsa, men den stegras och får ett crescendo i slutet.

En bok både för spänningsläsaren och för den som vill ha en roman om människor, mestadels snälla människor. Även mördaren anser sig människovänlig.

LEIF-RUNE STRANDELL

Rosamund Lupton

Rosamund Lupton. Foto Charlie Hopkinson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22