MIN FÖRSTA BRAGD

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Harald Selmer-Geeth [pseud för Werner Örn]
Söderströms 2003

Harald Selmer-Geeths roman utkom 1904 och anses vara Finlands första egentliga detektivroman. Werner Örn (1853-19 13) var häradshövding och hade 1903 utkommit med bygderomanen Inspektorn på Siltala. Mängden detektivromaner från Finland är inte så stor. Därför kan man begripa att Söderströms och Vitterhetskommissionen gärna vill manifestera Selmer-Geeth/Örn för detta förstlingsverk hösten före 100-årsjubileet. Tidigare hade det getts ut romaner med titlar som skulle kunna få publiken att tro att det var ”deckare”, men här stod för första gången ”detektivroman” på omslaget.

Boken är gjord i faksimil med gammalstavning och allt, men faktiskt fortfarande läsbar, riktigt spännande på sina ställen (med hopp om att författaren inte spökar för mig för att jag emellanåt drog på munnen) och man får en inblick i hur Finlands juridik fungerade för ett sekel sedan. Märkligt nog skrev inte Örn fler böcker efter denna.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22