MIN FARS HEMLIGHET

May 20th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Min fars hemlighetAv Sara Blædel
Bedemandens datter, 2016
Översättning Jessica Hallén
Polaris, 2020
ISBN 9789177952312, 411 sidor

Ilka Jensen, en dansk 40-årig barnlös änka och skolfotograf, ärver oväntat en begravningsbyrå i Racine, en liten stad vid Michigansjön i USA. Hennes pappa som stack från familjen och stora skulder när Ilka var sju år för att odla sitt spelintresse på andra sidan Atlanten hade testamenterat Jensen Funeral Home till sin äldsta dotter.  Ilka sticker hals över huvud i väg för att ordna upp de nygamla skulder pappan lämnat efter sig.

Sara BlædelOch detta ”hals över huvud” är betecknande för den person som Sara Blædel nu ska odla i en trilogi enligt bokens baksida. Sara fattar obetänksamma beslut för att omedelbart överge dem och bestämma sig för något annat. Den relativt blygsamma begravningsbyrån har en anställd, Artie, en allt i allo vars huvudsyssla det är att återställa vanställda lik till deras ursprungliga utseende. Syster Eileen är en nunna som arbetar som volontär med skrivbordsgöromålen. Båda är väl införstådda med byråns skulder över takåsen och allehanda genvägar för att ändå kunderna ska få en fullgod service.

I allt detta blandar nu Ilka sig i med sina spontana beslut hit och dit, med sin ilska när byråns ekonomiska tillstånd uppdagas undan för undan, med sina ligg här och där för att lugna ner sig – hon har ”en sund och naturlig aptit på män”. Hon packar och packar upp och packar igen medan hon letar efter den far som övergett henne för så länge sedan.

Sara Blædel är en av Danmarks mest lästa krimförfattare och två mord och en likskändning klaras upp här men det sker liksom i förbifarten. I centrum står Ilka Jensen med sina begär och sin vrede och hur hon motvilligt blir involverad i vad det innebär att handskas med människors sorg. Kanske växer hon upp i del två, vem vet?

KERSTIN MATZ

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22