MILDA MAKTER

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Arto Pasolinna
Auta Armias. 1989
Översatt av Camilla Frostell
Brombergs 2005

Arto Pasilinna är en av mina favoriter. Och inte bara jag gillar honom utan många andra. Det måste vara förklaringen till att Brombergs tar ett grepp i högen av ej översatta böcker – den första på svenska kom 1992, den här gavs ut i Finland 1989.

Det märks: Sovjet finns kvar och krigshotet på Balkan. Dessutom har han blivit en mycket bättre skribent med åren, även om stilen är omisskännlig.

Gud har blivit trött på sin skapelse och vill ha ett sabbatsår. Genom analys av aktuella böner blir en kranförare i Helsingfors utsedd till ställföreträdare. Han får mycket att göra, både med Djävulen, vädret, flytt av himlen till Finland och problem med en god vän. Det gäller ju också att inte störa relationerna till de andra gudarna.

En typisk Pasolinna-historia som säkert gillas av fansen. Han är sympatisk i sin antiauktoritära, liberala inställning, men detta är ändå inte en av hans bästa.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22