MIDDAGSSÄLLSKAPET

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Saskia Noort
De Eetclub 2006
Översatt av Olov Hyllienmark
Albert Bonniers förlag 2006

Det här är en bok vars historia utspelas mellan raderna, till två tredjedelar i alla fall, och det är underbart. En riktig smygare …

I en fashionabel by utanför Amsterdam möts ett gäng 35-åringar. Det är fem gifta par med ett trendigt leverne i ett uttalat prylsamhälle. Kvinnorna ägnar all tid åt sig, karlarna pendlar. Paren börjar äta middag tillsammans. Intimiteter växer dem emellan. De skrattar högt, pratar skit och småflinar. I centrum finns Simon, den rikaste, den charmigaste, han som nyper i flest damrumpor. Karen, berättaren, blir sexuellt besatt av karlen. Det är en tidsfråga innan de vänstrar.

En natt brinner en av deras villor. En i gänget brinner inne. Han har varit psykiskt nere, gissas det. De andra kommer in i en ny fas av samhörighet, fasa och fylla på det där fina sättet som är förbehållen de-i-form, unga, nerviga, ensamma som tål att ta baksmällor och ändå ler, ler, ler … trots att det inte är som det ska, självmordet.

Skildringen av personerna ur vår kanske någonsin, rikaste, friskaste, vackraste och friaste generation unga vuxna européer, som envist kombinerar behovet av dagislek, hysterisk lycksalighet och flabb med gu-va-ja-offrar-mig-ansvarstagande som make/maka, förälder, företagare, känns genuint. Samtliga par har barn. Barnen hänvisas till marginalen. Ingenting nytt alltså på familjefronten! Detta kunde ha varit värsta 40-talisterna som unga på 60-talet.

Dessutom, på köpet, en bladvändare fram till (nästan) slutet!

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22