MICKE DUBOIS Den roliga historien

Sep 21st, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Micke DuboisAv Lasse Jansson
Sivart Förlag 2011
ISBN 978-91-85705-52-8, 166 sid

Journalisten Lasse Jansson har kommit ut med fyra böcker. Jag har följt hans karriär inom pärmar ganska noga. Lasse är nämligen en mycket trevlig herre vars tentakler når över många verksamhetsfält. På fliken till boken om hans eskapader tillsammans med Micke ”Svullo” Dubois berättar han om sina böcker: ”Den första blev så djävla dålig” och fortsätter att tvåan måste arbetas om och få ny titel om den ska kunna ges ut på nytt.

Lasse Jansson som cowboyJag håller med om den saken och den som inte tror på mig kan gå till äldre nummer av Dast och hitta recensionerna. Jag var inte ens förtjust i hans bok om dörrväktaren Fadde Darwich, men det berodde mest på aversion mot huvudpersonen och hans leverne.

Det är en invändning jag kan ha även mot boken om Dubois. Min inställning till humor sammanföll aldrig med Svullos.

Men Lasse Janssons berättelse om bekantskapen med Dubois och deras många resor och äventyr tillsammans är laddad med anekdoter som ofta är skojiga. Samtidigt finns det allvar i botten. Jansson har intervjuat andra personer som kände komikern, skådespelaren och sångaren Dubois som avslutade sitt liv i en källare i Huddinge, söder om Stockholm, för sex år sedan, blott 46 år gammal.

Men innan dess är bokens undertitel relevant: det var en rätt rolig historia.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22