MENTORN

Sep 27th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till MentornAv Louise Björnlund
Björnlunds Förlag, 2020
ISBN 9789198625233, pocket, 384 sidor

Jag måste börja med att vara lite gnällig gubbe. Titeln, Mentorn, är för mig ganska obegriplig eftersom jag inte finner någon relevans med boken.

Att vara egenförläggare är inte lätt. Louise Björnlund har kämpat på och kommer nu med sin tredje bok i serien Skärgårdsmorden om den lokala guiden Kina Bergsmed. Det är då extra trevligt att konstatera att författaren utvecklas, att hon blir bättre och har viljan och förmågan att ta till sig kritik. Det är inte så att hon når himmelens höjder än, men boken skulle mycket väl kunnat komma ut på ett mer etablerat förlag. Det finns många sämre kriminalromaner som gör det.

Louise BjornlundDet här handlar om gängkriminalitet och ungdomsbrottslighet. Det är inte några små brott författaren skildrar. Förutom trakasserier och misshandel begås här de mest bestialiska och vidriga mord. Kina hittar ett lik i en båt på drift och ett offer hittas av dykare i de gamla gruvschakten på Utö. Mördaren verkar känslokall och beräknande.

Läsaren får en trevlig dos med skärgårdsmiljö mellan hemskheterna. Det är bra att lyfta fram en miljö som är så pass intressant och vacker. Karaktärerna är ojämnt gestaltade. Poliser och andra runt om dem saknar lite djup. Dessutom kan man återigen ifrågasätta skärgårdsguiden Kinas roll. Hur hon kan få ingå i polisutredningar är en gåta.

Beskrivningarna av ungdomsgängen är iskallt pricksäkra. Författaren lyckas skickligt gestalta deras cyniska känslokyla. Där ligger bokens styrka och stora behållning.

På det hela taget är detta en gedigen kriminalroman även om det finns en del schabloner och klichéer. Som till exempel kursiva delar från gärningspersonens synvinkel. Dessutom fanns här en sak som alltid får mig att ana gärningsmannen tidigt. Jag kan inte avslöja vad av spoilerskäl.
Jag är övertygad om att författaren kommer med en fyra också, och då har hon säkert tagit ytterligare ett litet steg i kvalitetsutvecklingen.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22