MEMOARER – FÖRSTA DELEN

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Bob Dylan
Chronicles Volume One 2004
Översatt av Mats Gellerfelt
Prisma 2004

När Robert Zimmerman, mer känd som Bob Dylan, anlände till Greenwich Village år 1961 på börjades på allvar en karriär som skulle sätta spår i samtidshistorien. Hans minnen – utomordentligt översatta av Mats Gellerfelt – är en berg- och dalbana av känslor, litterära iakttagelser av omgivning och samtid, funderingar över kärlek och vänskap och människor (all namedropping är förlåtlig även om en svensk inte alltid har kännedom om dåtidens mindre namn på folkscenen) och inte minst tankar på hur texter skall kombineras med musik.

Om man vill veta mer om Dylans ofantliga produktion av musik och texter finns förvisso mer uttömmande skrifter än den här, men genom att läsa memoarerna får man en uppfattning om författaren, diktaren och musikerns olika musor, förebilder och tankevärld. Att han varit oerhört förtjust i Woody Guthrie och sett honom som en förebild har varit känt länge, men här berättar han om fler människor som inspirerat honom till sånger som blivit kända och älskade världen över.

Man kan läsa boken som ett tidsdokument, men också som en litterär berättelse om ett liv, berättat i största förtrolighet och med både svärta och skärpa.

KJELL E. GENBERG

 

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22