MELLAN SOMMARENS LÄNGTAN OCH VINTERNS KÖLD

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Leif GW Persson
Pirat 2002

Persson har vilat i tjugo år efter Samhällsbärarna. Det är nog därför hans senaste roman är på nästan 600 sidor och har en kilometer lång titel. Nå, lite annat har han hunnit med: skrivit TV-manus ensam och tillsammans med Guillou, blivit polisprofessor, synts som jägare och kock och blygt tittat ner i golvet som expert i TV:s Efterlyst.

Mellan sommarens längtan och vinterns köld är en bok som under nästan 200 sidor tycks vara en klagoskrift riktad mot poliser. Den beskriver antifeministiska och rasistiska polismän som mer intresserar sig för en korv med mos eller möjligheten att få sig ett nyp (normalt eller perverst, pick your choice) än att lösa polisiära problem. Undantag finns förstås: hjältarna från tidigare böcker – polisintendenten och numera chefen för rikskrim Lars Martin Johansson och hans vän krinsp Bo Jarnebring.

Allt börjar med ett debakel kring ett förmodat självmord. En underlig amerikansk journalist trillar ut från femtonde våningen i ett studenthem i Stockholm. De turer som beskrivs kring detta ärende som inte ens borde vara ett ärende ger läsaren en inblick i en polisvärld fylld av rå jargong, cynismer och revirpinkarstrider.

Journalistens självmordsbrev hamnar till sist hos Johansson och det blir början till något som till sist utmynnar i Sveriges mest kända mordutredning. Persson börjar skriva om ett banalt ärende, skruvar till historien som den värste privatspanare och gör det så intresssant att man absolut vill vidare i texten.

Författarens slutledning har funnits med i “den stora utredningens” utkanter, men tidigare på ett ganska obegripligt sätt och med lite andra förtecken. Den är till glädje för vissa delar av mänskligheten som har en konspiratorisk läggning, medan det troligen finns andra som helst slår ifrån sig.

Det kan låta kryptiskt men att berätta om vad det gäller skulle vara ett svek mot de läsare som tänkt sig skaffa romanen. Boken är utan tvivel en skrivarframgång för Leif GW Persson och mitt förslag är att redan nu börja lägga sedlar i spargrisen för att få råd att införskaffa den före jul.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22