MEETING WITH AUTHORS and other people in the book world

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Recension

By Iwan & Margaretha Morelius
DAST Dossier No 10, 1997

Detta är en mycket anekdotisk bok på engelska om Iwan Hedmans (sedermera Morelius) öden och äventyr i kriminallitteraturens värld. Den har ett strikt kronologiskt innehåll och blandar stort och smått på ett förvisso charmerande sätt och de många bilderna och fotografierna ger den ett intryck av att vara en coffee table book.

Men boken är mycket privat till sitt innehåll, berättar mycket om Iwans resor och träffar med snälla författare som bjudit på mat och sprit. Det förefaller som om författaren inte gärna pratat med sina värdar om varför de skrivit sina böcker, vilka avsikter de han med sina intriger. Däremot har han noterat deras upplagesiffror och inkomster med stor inlevelse. En författare – Desmond Bagley – får man dock lära känna ganska grundligt om man tar till sig de olika pusselbitarna som finns utströdda här och var. Det är ett vänporträtt Iwan har åstadkommit, men ett känsloladdat och vackert sådant och det är en god anledning att skaffa boken enbart för detta.

Skojigt är att på bilderna se hur svenska författare man känner till (de flesta som skrivit böcker mellan tidigt 60-tal och trettio år framåt finns med) har förändrats med ålderns rätt. Anekdotisk, ja och en hel del av anekdoterna är lustiga och läsvärda. Men lite mer kött på benen hade inte boken tagit skada av.

JAN NYGREN

Påpekas här att DAST Dossier inte är ett förlag med anknytning till DAST Magazine.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22