MEDIESKUGGA

Oct 27th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till MedieskuggaAv Mats Lundman
Ultima Esperanza Books, 2018
ISBN 978-91-88263-48-3, storpocket, 255 sidor

Detta är den femte boken med journalisten Moa Lönn som huvudperson. Undertiteln är ””Roman om det som sitter i väggarna”. (Den som vill läsa recensioner av de tidigare skriv Mats Lundman i Dasts sökfält.)

Miljön är denna gång en lokaltidning (skriver detta just när Laholms tidning begärts i konkurs), Silverdalens Allehanda. Det var tidigare en självständig tidning men är nu uppköpt av en större regional koncern med Länstidningen som huvudorgan. Allehanda är den enda där ekonomin går dåligt och har på kort tid haft chefredaktörer som hastig och efter kort tid hoppat av uppdraget.

Mats LundmanNu är det Moa som ombeds att under en begränsad tid undersöka vad det är som är problemet, vad är det som sitter i väggarna, och komma med förslag till lösning på chefsdelen och på ekonomin.

Det verkar som om redaktionen fortsätter att jobba som om den digitala revolutionen inte alls existerar.

Roman, och det är det till större delen, men mot slutet kommer ett mord och andra skumraskaffärer, så lite av en deckare är det också. Parallellt med Moas jobb handlar det också om hennes privata liv, med ny man, särbo, och skakig relation till bästa väninnan.

Jag får erkänna att jag är mindre intresserad av hennes privatliv än vad jag tror författaren är. För huvudspåret, tidningsproblem, spelar det privata praktiskt taget ingen roll, bortsett från några kommentar av särbo och väninna.

Däremot är jag ju som gammal tidningsjournalist, även på lokaltidning för länge sedan, intresserad av vad Moa och författaren anser behöva göras för den krisande tidningen. En del erfarenhet som fackligt aktiv har jag också. Det är lättläst och ibland tänkvärt om hur en liten redaktion ska kunna överleva, vad som krävs i dag.

Jag har några invändningar: Silverdalens Allehanda är en femdagarstidning vilket normalt betyder att man kommer ut måndag—fredag. Allehanda tycks dock ha varianten att redaktionen jobbar de dagarna så att tidningen kommer tisdag—lördag (lite udda). Eller så är det lite oklart skrivet för en gång i månaden publiceras en helgbilaga för lördag (men då borde den ju komma med fredagstidningen). Ytterligare några små detaljer som en förlagsredaktör borde hittat, inget avgörande men små skönhetsfläckar.

Alltså lättläst, med relevans för mediautvecklingen, men jag har samma undran som för de tidigare: Hur road är den icke redaktionskunnige läsaren? Arbetsplatsproblem finns ju oavsett typ av arbetsplats, men utöver personalproblem är tidningsvärlden annorlunda i digitaliseringens tidevarv.

Trots denna undran vill jag tacka författaren för att han orkar belysa massmediavärldens olika sidor.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22