MEDAN MÖRKRET FALLER

Feb 15th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Medan mörkret fallerAv Anna Lihammer
Historiska Media 2014
ISBN 978-91-7545-081-0, 336 sid

Detta är en intressant deckardebut och en historieskildring som skulle ha suttit som en smäck om författaren visat sin avsky för rasbiologi på annat sätt än att göra huvudpersonerna tanke- och idémässigt till nutida personligheter placerade i Uppsala år 1934. Tänker man bort den anakronismen blir det en riktigt spännande bok.

Anslaget är drastiskt. En forskare i rasbiologi hittas mördad i likkällaren på Anatomiska institutionen. Det är upplagt för kopplingar till vår egen tid där åsikter av trettiotalsmall börjar föras upp till ytan. Skillnaden är att de nu brukar bemötas med större emfas.

Anna Lihammer, som till professionen är arkeolog, ger läsaren en målerisk insyn i Uppsala och Stockholm för 80 år sedan. Men det blir mer än miljö, det blir deckare också – en med aningen feministiska förtecken – och Lihammer har till synes läst in sig på genren ganska bra, kanske med lätt övervikt på de böcker som skrivits av Elizabeth George.

När liket hittas i Uppsala tillkallas den stele och småsure polisen Carl Hell in, en man med fina anor och pengar i bakgrunden och därtill en duktig polis. Enligt gällande praxis ska en sådan ha en så lite matchande medhjälpare som möjligt och här har Lihammer skapat en gestalt med verklig potential för kommande romaner, polissystern (ja, de kallades faktiskt så) Maria Gustavsson, en kvinna som kämpat sig upp ur fattigdom och tristess. Henne känner man för trots hennes försök att ställa sig själv i bakgrunden. Undra på att samarbetet mellan henne och Hell inte blir alltför smidigt.

Utredningen går framåt, fler dödsfall inträffar. Den döde forskaren saknar inte fiender och längs vägen poppar en del andra makabra människor upp. De Nietzscheianska tankegångarna flödar i akademiska kretsar där framstående läkare och vetenskapsmän vill skydda samhället mot undermåliga individer genom drakoniskt försvar. Porträttet av tiden är starkt.

Men även beskrivningen av de båda huvudpersonerna – båda rätt oförutsägbara och med egna hemligheter som integreras i handlingen – är tankeväckande.

PER MAGNUSSON

Anna Lihammer

Anna Lihammer. Foto Johanna Jeansson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22