MED SÄPO I HÄLARNA

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Boris Grigorjev
Säpo idjet po pjatam 2005
Översatt av Katja Efron
Efron & Dotter 2005

Författaren arbetade under 70- och 80-talen åt Sovjetunionens underrättelsetjänst i Sverige, blev allt för välkänd vid ubåtskrisen och hemkallades. Han avslutade sin karriär 1996 som överste i Rysslands underrättelsetjänst och blev därefter författare heltid. Han har skrivit åtta böcker och detta är den första som kommit på svenska.

Det är en spionhistoria – givetvis – som huvudsakligen utspelas i Sverige och Danmark. Huvudpersonen arbetar åt Sovjetunionen och samtidigt som han utför sina uppdrag söker han efter sitt ursprung, den far som han knappt minns. Fadern blev krigsfånge i Norge och några fotografier är allt mannen med kodnamnet Fram har att gå efter.

Boken har en naiv underton som är ganska charmerande. Däremot är både intrig och konstruktion lite underlig (åtminstone för oss som är vana vid västerländskt berättande) med alltför många sammanträffanden för att allt ska kännas riktigt trovärdigt. Stilmässigt hittar man likheter med nu avlidne sovjetiske thrillerförfattaren Julian Semenovuj Semjonov, som också gillade avvikelser från huvudlinjen.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22