MED ONT FÖRDRIVAS

Apr 24th, 2019 | By | Category: 2019-04 apr, Recension

Omslag till Med ont fördrivasAv Anna Tell
Wahlström & Widstrand, 2019
ISBN 978-91-46-23543-9, inbunden, 349 sidor

Anna Tell gjorde en uppskattad debut 2017 med Fyra dagar i Kabul. Nu är hennes huvudperson Amanda Lund tillbaka efter föräldraledighet, lite ringrostig upptäcker hon men kastas ändå snabbt in i en ny situation som kräver kunskap om den miljö där ett försvinnande ägt rum.

I förra boken utspelades handlingen i Kabul och i Stockholm, här inleds det i Pristina, huvudstad i Kosovo, men efter ett par dagar sker utredningen i Stockholm.

Det är en polis (en i den svenska styrka som ska hjälpa Kosovo med utbildning och praktisk polisverksamhet) som försvinner. Det är hans hustru hemma i Stockholm som anmäler, inte mannens svenske chef, också polis. Så Amanda och hennes kollega åker dit, känsligt ärende så inte för mycket uppståndelse innan man vet mer. Och hustrun i Stockholm förhörs, och hon är skärrad, tror sig övervakad.

Utan att avslöja för mycket är detta väldigt känsligt för polisen, upptäcker Amanda. Och då försvinner också hustrun. Läsaren får också följa en fd polis, en ung kvinna, som får ett mystiskt uppdrag att köra en bil från Serbien till Stockholm.

I sådana här berättelser brukar allt hänga ihop. Det gör det också här, men både för läsaren och poliserna finns mycket som är oklart ända in till slutet.

Spänningsroman står det på omslaget. Håller med, både att det inte är en regelrätt deckare/polisroman, mer åt thrillerhållet, och för att det är (liksom hennes debut) väldigt spännande. Bladvändare brukar det kallas.

Vad som verkligen känns i båda hennes böcker är att hon vet vad hon skriver om, eftersom hon själv jobbat både med militärer och poliser i Sverige och i utlandstjänst. Det är de små detaljernas som ger närvarokänslan.

Gillade du Fyra dagar i Kabul måste måste du läsa denna. Om du inte läst debuten går det bra att hoppa in direkt, men personerna lär man känna bäst om man tar dem i kronologisk ordning.

Räknar med att Amanda kommer tillbaka i fler böcker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Anna Tell

Anna Tell. Fotograf Helén Karlsson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22