MED LIVET SOM VAPEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Cristoph Reuter
Mein Leben ist eine Waffe. Selbstmordattentäter – Psychogramm eines Phänomens 2002
Översatt av Andrea Resch
Historiska Media 2003

Den 11 september 2001 skakades världen av att attentatsmän begick självmord genom att styra in flygplan i viktiga byggnader i New York och Washington. Detta fick många att förs öka analysera bakgrunden till varför människor kunde offra sina liv för en ”sak”. Författaren Reuter (tysk islamolog och prisbelönt journalist) är den som kanske gått grundligast till väga. I denna bok beskriver han självmordskrigarens historiska bakgrund från medeltidens assassiner via japanska kamikazepiloter till männen (och någon enstaka kvinna) med sprängbälten i Mellanöstern. Det är hårresande att läsa hans intervjuer med överlevande stridsmän.

Det finns enligt honom ingen entydig förklaring såsom hjärntvätt. I stället ser han orsaker i religiös mytbildning, tal om martyrskap, politiskt förtryck och militär underlägsenhet.

Det är en makalöst intressant och faktaspäckad handledning i försöken att förstå det oförståeliga. Den kan studeras som underlag till hur sådan krigföring – för det är det ju – ska kunna upphöra. Inte bara kan … borde!

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22