MED LIVET SOM INSATS Berättelsen om VladimirMajakovskij och hans krets

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Bengt Jangfeldt
Wahlström&Widstrand 2007

Jag vet inte varför jag kom och tänka på det här yttrandet av en manlig bekant: Kvinnor älskar skitstövlar. Kanske var mannen ifråga inte någon större skitstövel, därav hans bitterhet.

Bengt Jangfeldt har skrivit ett mästerverk om en riktig skitstövel. Jangfeldt har i en ytterst läckert designad bok fångat Majakovskijs krets och då främst poeten själv och hans märkliga relation till Lili och Osip Brik.

En krångligare och mer oborstad typ än Majakovskij är svår att finna. Och ändå är han den store revolutionspoeten med sina bruna och sönderfrätta tänder, som trots detta väcker en sådan passion hos det täcka könet. Han tar sitt liv vid 36 års ålder. Han har sedan ungdomen brutit mot de flesta samhälleliga regler.

Han har hyllats och han har baktalats. Han har samtidigt svassat för makten, varit medlöpare och stundtals varit sin egen motkraft. Ur allt detta skapades en poesi som var revolutionens, och han är fortfarande en av det ryska språkets främsta poeter.

Bengt Jangfeldt har inte bara skapat en bok om Majakovskij och hans krets utan även kompletterat, åtminstone denne läsares kunskaper, med sidor av det sovjetiska samhället som ytterst sällan återges i historiska verk.

LENNART HÖGMAN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22