MED GIFT I BLODET

Apr 14th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Med gift i blodetAv Val McDermid
Beneath the Bleeding 2007
Översatt av Nille Lindgren
Alfabeta 2008

Före detta skotskan McDermid (född 1955 och nu bosatt på två ställen i England) arbetade i sexton år som journalist innan hon började skriva thrillers.

Med gift i blodet är hennes femte roman om psykologen Tony Hill och kriminalöverkommissarie Carol Jordan, en serie som tidigare innehållit Sjöjungfrun sjöng sin sång, Under ingrodda ärr, Den sista frestelsen och Andras plåga. Böckerna och deras huvudpersoner är underlag till den framgångsrika brittiska TV-serien Mord i sinnet.

Val McDermidMcDermid rör sig gärna med mer eller mindre galna brottslingar – i hennes romanvärld är det gott om galna förbrytare, seriemördare och, som i den senaste boken, bombande terrorister och yxmördare.

Allt sätter igång enligt det gamla Hollywood-receptet ”börja med jordens undergång och arbeta dig upp till ett klimax”. Här får Tony Hill en yxa i ryggen och hamnar på sjukhus där han ligger och tänker. På sin sida tänker också Carol Jordan, fast hon är lite mer kroppsligt rörlig.

Trots att jag från allra första börjar varit mycket förtjust i McDermids romaner måste jag erkänna att hennes skurkar fått mig att tröttna lite. Dessutom tror jag att hon drabbats av tron på att hon måste förändras lite och förändrats så att hon tagit sig an nya settings där Hill och Jordan kanske inte hör riktigt hemma.

Ingen av dem arbetar inom säkerhetspolisen, så man undrar hur de ska klara av terroristfallet. Men McDermid är snabb. Innan man hinner tänka efter är man inne i utredningen om en förgiftad fotbollsspelare, och dessutom måste vi ju få veta vem tusan det var som tjongade in en yxa i ryggen på Hill.

Är allt trovärdigt? Nja, men blir det eftersom man måste hysa en religiös tro på McDermids ”legend”, hennes beskrivning av den verklighet hon målar upp. Hon är skicklig nog att få läsaren dit. Och det behövs inte mycket mer än nagelbitningsspänning för att läsaren ska glömma de återkommande psykopatierna – och spänning kan hon skapa.

Fortfarande vill man också få veta hur det ska gå för Hill och Jordan. Ska det bli nåt, eller kommer det bara att bli den ljumma vänskap som infinner sig efter ett längre umgänge utan erotik. Snälla Val, ge oss ett svar. Då förlåter vi alla klichéer och alla konstiga intriger.

INGER STRANDBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22