MED BLODET SOM BAND

Jul 23rd, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Med blodet som bandAv Mikael Paasikivi
Högspänningsförlaget 2012
ISBN 978-91-637-0204-4, kart, 248 sid

Detta är den tredje delen i svensk-åländske Mikael Passikivis trilogi om polisen Ulla Johansson och hennes kolleger i Mariehamn. I alla tre finns historiska samband med nutida brott. I den första fanns slaget vid Bomarsund under Krimkriget, i den andra flyende nazister som fått ett gömsle i en undanskymd dal i Spanien, och i denna finns en ung man som reser till Amerika men hamnar i Sydamerika, där så smångom Juan Péron dyker upp.

Många trådar, och en del hänger ihop med tidigare böcker. Bäst är alltså att läsa dem i följd, även om det inte är helt nödvändigt.

Mikael PaasikiviFörfattaren hade tänkt sig tre böcker med Ulla J, men vacklar tydligen nu. Det finns kanske mer att berätta. Böckerna har sålts i stora upplagor (med tanke på befolkningsunderlaget) på Åland, men de har intresse även för rikssvenskar. Mycket i de historiska avsnitten är korrekt så lite extra kunskap får man med sig.

I denna bok hittas först en, sedan ytterligare en ung thailändska mördade. Den första har skilts från sin åländske make som hämtat henne i Thailand. När han fångas av polispatrull gravt berusad i en bil tror man sig förstås ha hittat gärningsmannen.

Så enkelt är det naturligtvis inte. Eftersom berättelsen om tullarfamiljen vars son på 1800-talet utvandrade blandas med nutidsskeendet så misstänker vi att något hänger ihop där.

Och så kommer Argentina in i bilden mot slutet.

Upplösningen blir våldsam och dramatisk.

Mikael Paasikivi skriver flyhänt. Personteckningen är summarisk (men det kan behövas eftersom man inte ska börja ana var skurkarna finns), men åländska företeelser lyser upp miljöskildringen.

Som med böcker från mindre och egna förlag lider också denna av en del korrekturfel (men de dyker upp också numera allt oftare i de stora och etablerades alster), och kanske hade en mer hårdhänt förlagsredaktör petat på några ställen.

Men jag läser gärna mer om polisen i Mariehamn.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22