MÄSTAREN VID VÄGENS SLUT

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av Magnus Alkarp
Wahlström & Widstrand 1999

Jag blir alltid vettskrämd när det på baksidan står att boken är en skröna. Associationerna till ljugarbänk och halvliter ligger snubblande nära. Men som så ofta skall man inte tro på baksidestexter: detta är en storslagen historisk roman som utspelar sig runt Medelhavet och ända upp till Norden inte alltför långt från år 0.
Huvudpersonen Nikodemus upplever kärlek och spännande äventyr, men författaren (som kan tidsepoken och geografin tillräckligt mycket för att kunna ljuga friskt) ger läsaren en roman med flera bottnar. Det är en fördel att ha läst Bibeln eftersom Allarp inte drar sig för att leka med dess berättelser. Språket är härligt att läsa, det är en text man sugs in i och det är med viss sorg man slår igen boken när sista ordet är läst. Då har man hunnit igenom både glädje och sorg, myter och verklighet och haft svindlande roligt hela tiden.

BIRGITTA HÄRNER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22