MASKERAD FRONT

Jun 13th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Maskerad frontAv Wilhelm Agrell
Historiska Media 2008

Hans Wilhelm Kristofer Agrell (född 1950) är verksam som  historiker med inriktning på freds- och konfliktforskning vid Forskningspolitiska institutet, Lunds Universitet och utnämndes 2006 till Sveriges första professor i Underrättelseanalys. Han har skrivit ett flertal intressanta böcker tidigare och hans nya – Maskerad front (Historiska Media) har mycket att ge alla oss som intresseras av krigs- och underrättelsehistoria.

Den här boken handlar om tiden mellan 1945 och 1991 då vi hade två stormakter i världen som bekämpade varandra i det som kom att kallas det kalla kriget. Under den perioden förekom inget regelrätt krig mellan USA och Sovjetunionen. I stället inträffade mängder av konfrontationer mellan de båda stormakternas underrättelsetjänster. Båda länderna försökte bevaka varandra med hjälp av mänskliga hemliga agenter och med tekniska övervakningssystem.

Ibland var kriget nära – som under president Kennedys tidiga år vid makten, då Sovjet placerade ut missiler på Kuba och den så kallade Kubakrisen bröt ut.

Det är mestadels ingen humoristisk läsning, men vid ett tillfälle har Agrell, bland alla tidigare hemligstämplade dokument, hittat en godbit som det går att dra på munnen åt.

En tid efter att flygaren Francis Gary Powers blev nedskjuten över Ryssland i det superhemliga U-2-planet fortsatte USA med spionerande från luften. Ytterligare en flygmaskin sköts ner av ett Mig-19-plan och Freeman Olmstead och John McCone hoppade ur det brinnande planet. De plockades upp och skulle ställas inför sovjetisk rätt som spioner. Till sist kom de emellertid hem och då märkte Olmstead att det fattades 90 dollar i lönen som betalats ut medan han var borta. Han skulle ha sex dollar i påslag per dygn under stationeringen i Storbrittannien. Kassaavdelningen hade en förklaring: Han hade bara varit där i 15 av sina 30 dagar och ”därefter avvikit till annan tjänstgöringsort”. Olmsteads överordnade protesterade och krävde att flygaren skulle ha sina 90 dollar – eller 211 dygns Moskvatraktamente. Det kunde inte komma på tal, svarade flygvapnets ekonomichef, eftersom Olmstead fått gratis kost och logi medan han satt i Lubjankafängelset i Moskva.

Byråkrater är tydligen sig lika var de än finns.

Wilhelm AgrellMaskerad front är en avslöjande och gediget underbyggd redogörelse för en tid där krig var en hotande fara samtidigt som den så kallade avskräckningen talade om motsatsen. Det är ingen bok man läser snabbt. Den innehåller makalöst mycket fakta om teknik och personer, politik och fadäser.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22