MASKARNA PÅ CARMINE STREET

Aug 13th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Maskarna på Carmine Street

Av Håkan Nesser
Albert Bonniers 2009

Författaren Erik med Nobelprisefternamnet Steinbeck flyttar med sin kvinna från van Veeterenland till New York. Han bär på traumat att hans lilla dotter försvunnit. Trots sina röriga känslor hoppas han på att orka skriva en roman i världsmetropolen.

Man märker att Nesser bott in sig och läst in sig på New York. Han besöker krogar och barer (eller biblioteket nära Carmine Street i Greenwich Village där de bor) i en stad som befolkas av människor som skulle kunna vara tagna ur en novell av O. Henry eller en roman av Paul Auster. Han tänker på den försvunna dottern och försöker övertyga sin målande konstnärskvinna att hon är borta för alltid. Men det är svårt. Klyftan mellan dem vidgas.

Han har sett dottern kidnappas. ta en främlings hand och kliva in i hans bil, utan att hinna förhindra det, en sak som skulle kunna göra vem som helst galen.

Håkan Nesser

Maskarna på Carmine Street har spänningsmässigt likheter med Nessers böcker om polisstyrkan i Maardam eller Gunnar Barbarotti men är kanske mer lik de mer filosofiska novellerna i exempelvis Barins triangel. Man grips av hans sätt att beskriva det outhärdliga i livet, ännu mer när man läser berättelsen i bokform än uppstyckad som i sommarens följetong i Svenska Dagbladet.
´
Jag höjer dock lite på ögonbrynen när han styr in på ett parapsykologiskt spår. Har han möjligen läst senaste årens romaner av Kallentoft et consortes och funnit dem bäriga publikt sett? Jag vill inte tro det, säkert är det en tillfällighet. I vanliga fall finner jag Nesser mycket jordnära.

Och faktiskt mer spännande än här. Han målar mer med vattenfärger än med olja, får berättelsen att stanna upp med betraktelser om ovidkommande ting eller ord. Här tycker jag mig märka avsikten och den konstruktion som kanske inte bör skönjas. Fast det är egentligen få som kan konstruera en intrig lika djävulskt som Håkan Nesser.

Han lyckas till och med knyta ihop säcken på ett trovärdigt om också lite snabbt sätt.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22