MARY REILLY – I doktor Jekylls tjänst

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Valerie Martin
Mary Reilly 1990
Översatt av Lena Lundgren
Forum 1996

Den välkända historien om dr Jekyll och mr Hyde berättas har av den ovanligt verbalt begåvade tjänsteflickan Mary Reilly. Mary skallar sig lycklig över att ha fått en så god och generös husbonde som Henry Jekyll och hon utgjuter sig i sin dagbok över alla hans förtjänster. Efter en usel barndom i Londons fattigkvarter med en far som älskade att plåga henne tycker hon nu att hon äntligen kommit i hamn och det finns ingenting hon inte vill göra för doktor Jekyll. Han utnyttjar givetvis detta och Stevensons kusliga historia följer sin blodiga gång.

Romanen om Mary Reilly har inte sina förtjänster på skräckplanet – där är originalet vida bättre – utan i skildringen av det dagliga livet i ett burget engelskt hushåll för drygt hundra år sedan. Husjungfrun Mary noterar prudentligt hur hon putsar silver och tänder brasor och planterar köksväxter och släpar kol. Och mattorna borstas rena med teblad, bara en sådan sak!

KERSTIN MATZ  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22