MARY JONES HISTORIA

Apr 8th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Mary Jones historiaAv Elin Boardy
Wahlström & Widstrand 2014
ISBN 978-91-46-22522-5, inb, 254 sidor

Jag har läst Skattkammarön flera gånger (fick boken av min far), och Ben Gunns äventyr men inte Björn Larssons Long John Silver. Kanske dags för det, eftersom jag nu läst om händelserna från kvinnornas perspektiv.

Det är Mary Jones som berättar. Hon är piga på värdshuset Kikaren som drivs av Long John Silver och hans hustru Dolores. Mary får plats där som 12-åring och börjar skriva dagbok när John Silver dör i de tres nya gemensamma hem på ön Hispaniola i Karibien. Dolores uppmuntrar henne och vi får veta hur det ser ut just nu, och de minnen hon har av livet i Bristol.

Titeln är exakt: Mary Jones historia. Nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. OM Mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva.

Mary är i början inte så van att skriva, men hon får allt mer självförtroende. Men även mot slutet finns påbörjade meningar som hon strukit (vilket alltså syns i boken).

John Silver berättar om hur han förlorade benet (vilket han också ska göra i Björn Larssons bok, men jag har inte kunnat kolla om uppgifterna är de samma. Men författaren tackar i ett mycket kort efterord Urban Jarvid för granskningen av detaljerna i Stevensons universum). Och vi får veta hur han träffade Dolores, hans bruna hustru som det sägs i Skattkammarön.

Om Skattkammarödelarna får vi inte veta så mycket, men en hel del om Silvers planering för att få tag i kartan, vilket han ju missade, vilket vi vet som läst Skattkammarön. Och vi får veta hur det slutade, hur han kom till Dolores och Mary på Hispaniola.

Inte minst viktigt: vi får följa hur Mary växer och mognar och till sist går vidare. Detta är alltså en kvinnornas bok, deras syn på männen (på 1700-talet i samhällets utkanter).

Det här är en mycket behaglig bok, både i format, i typografi och berättarform, trots hemska scener. Marys enkla språk som inte väjer för livets komplexitet får läsaren att känna som om man är med. Det ligger långt ifrån Stevensons uttryckssätt, alltså inte ett försök att imitera.

Så detta är inte en äventyrsbok för pojkar (så som Skattkammarön uppfattas i dag), utan en komplex uppväxtskildring och kvinnoporträtt. Den passar både oss älskare av pirater och Skattkammarön, unga och gamla, pojkar och flickor.

LEIF-RUNE STRANDELL

Elin Boardy

Elin Boardy. Foto Lisa Irvall

Glömt Skattkammarön? På engelska finns Treasure Island som gratis ebok: http://www.gutenberg.org/ebooks/search/?query=treasure+island

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22