MARTIN LUFFAS HEMLIGHET

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Jean Bolinder
Carlssons 2002

Bolinder är som vanligt en karaktärstecknare av rang i sin nya roman. Den handlar bland mycket annat om en mördare med pedofila böjelser som mördar i Malmö och gör allmänheten vettskrämd. Gerhard, en nyss pensionerad lektor bestämmer sig för att som privatspanare hitta mördaren. Eftersom Gerhard själv har sidor han inte vill visa blir detta ganska komplicerat.

Romanen berättar om många personer. Var och en har betydelse för berättelsens framåtrörelse, samtidigt som de alla har det som på modernt språk kallas “en egen agenda”. Inte minst mördaren skildras med irriterande pregnans. Man förstår hans logik, att han sitter fast i sitt eget mönster, man frustreras med honom ibland och lider motvilligt med honom ibland.

Men det finns mycket annat i boken. Han ägnar utrymme åt litterära diskussioner, inte minst om den tidige engelske deckarförfattaren Crofts betydelse. Han diskuterar dödsstraffet och han diskuterar åldrande. Egentligen skriver han om livet i denna roman om död.

Bolinder får emellanåt kritik för sitt sätt att skriva. Den kritiken borde i stället riktas mot de kritiserandes sätt att läsa. Man plöjer inte en Bolinder på samma sätt som en Mankell. För att hänga med måste man läsa sakta och tänka igenom vad det egentligen är som står på sidan.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22