MARKUS AV TROLYRIEN

Apr 27th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Markus av TrolyrienAv Joseph A. Davis
Pärlan Förlag, 2016
ISBN 978-91-87411-33-5, 385 sidor

Det här är en riktigt festlig fantasyhistoria om den unge svenske grabben Markus som råkar ut för en olycka i skidbacken, kidnappas från sjukhuset av en kvinna som påstår att han är Valariens försvunne prins Albrak som hon blivit beordrad att hämta hem. Detta ”hem” är ett ställe helt olikt det han tidigare känt till. Kläder växer på träd, folk spottar på en om de ska hälsa hövligt och gräset är inte grönt utan blått.

Joseph A DavisNaturligtvis blir den mycket motvillige nye prinsen utsatt för en kulturchock och inte nog med detta. Man förväntar sig att han ska ta det ansvar som åligger en kunglig person inte minst i denna nödens stund när de förfärliga monstren som kan byta hamn när de så önskar är på väg att korsa gränsen. Men tillsammans med sin kidnapperska finns det en chans, om de bara klarar av att finna de lyckoamuletter som kan visa inkräktarna på dörren.

Den kultur som Davis fantiserat ihop är lite av Bakvändland där det mesta tycks knasigt. Det finns drag av den Skivvärld som gav författaren Terry Pratchett berömmelse och rikedom. Självklart hittar man också ingredienser från de flesta andra författare i genren. Det fajtas och ingen vet vem det går att lita på. Det är action, farliga urdjur, magiska vapen och full fart. Samtidigt blir det en berättelse om en pojkes utveckling mot … tja, man.

Joseph A. Davis är amerikan som bor tillsammans med en afrikansk familj i Sverige. Markus av Trolyrien uppges vara hans debutroman på svenska, ett språk som han tydligen behärskar på ett beundransvärt sätt. Det finns nämligen ingen uppgift om översättare.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22